INSTYTUT BADANIA ROZWOJU SPORTU przy współpracy z naszym portalem informuje, że w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, jesienią bieżącego roku będą przeprowadzone nie odpłatne badania, oferowane osobom, które zakończyły czynną karierę sportową w dyscyplinach wytrzymałościowych. W badaniach będą mogły wziąć udział osoby, które zakończyły czynne uprawianie sportu wyczynowego w okresie nie odleglejszym niż do 3 lat w stosunku do października 2012 r. (okres 3 lat, obejmuje udział w wszelkich treningach związanych z uprawianą dyscypliną sportową).
Z udziału w badaniach wykluczone są osoby cierpiące na schorzenia takie jak: cukrzyca typu II, choroba niedokrwienna serca oraz wszelkie choroby nowotworowe.
Badania i wnioski z nich wynikające mają przyczynić się do rozwiązania zjawiska nadwagi i otyłości bardzo często pojawiającej się wśród osób, które zakończyły karierę sportową. Wydaje się, że uwaga świata sportowego nadal skupia się wyłącznie na osobach czynnie uprawiających sport wyczynowy, z lekceważeniem problemów zdrowotnych często pojawiających się u byłych sportowców. Brak właściwej adaptacji organizmu do nowych warunków po zakończonej karierze sportowej sprawia, że u wielu z tych osób pojawia się poważny problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. To zjawisko jest konsekwencją dwóch równolegle toczących się procesów: obniżenia się podstawowej przemiany materii (związanej z wiekiem) oraz ograniczeniem wydatku energetycznego wynikającym z zaprzestaniem treningów. Samo zmniejszenie intensywności treningu prowadzi do ubytku masy mięśni, co z kolei determinuje wartość dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Tworzy się swoiste „błędne koło” prowadzące do szybkiego powstania nadwagi szczególnie wtedy, gdy z powodu kontuzji lub innych powodów, były sportowiec musi ograniczyć zajęcia sportowe uprawiane rekreacyjnie.
Do tej pory brakuje jasno sprecyzowanych standardów żywienia sportowców kończących karierę sportową. Standardowa dieta, nieuwzględniająca wcześniejszego trybu życia (wysiłku fizycznego) z reguły nie przynosi spodziewanych korzyści lub rozwiązuje problem połowicznie (np. następuje redukcja masy ciała z równoczesnym stłuszczeniem wątroby). Dzieje się tak dlatego, że organizm byłego sportowca różni się znacznie na poziomie fizjologicznym i molekularnym (epigenetycznym, enzymatycznym, metabolicznym) od nie uprawiającego w przeszłości sportu, jego rówieśnika. Wydaje się więc, że słusznym działaniem jest zastosowanie w przypadku tych osób, diety opierającej się na wykorzystaniu mechanizmów molekularnych „zapamiętanych” przez trening i wysiłek sportowy. Idealnym rozwiązaniem może być, więc zastosowanie łagodnych restryk
Taki sposób żywienia, ma udokumentowane i korzystne działanie wpływające na znaczne wydłużenie życia. Co istotne, restrykcje kaloryczne powodują pobudzenie tych samych czynników transkrypcyjnych co wysiłek fizyczny, odwołując się do aktywacji białek odgrywających pierwszoplanową rolę w metabolizmie energetycznym mięśni: FoxO, Sirtiuny 1oraz 5 (Sirt 1,5).
Osoby spełniające wyżej opisane kryteria, a zainteresowane udziałem w badaniach, proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego.
Wybrane osoby zostaną zawiadomione zakwalifikowaniu się do badania w osobnej korespondencji.